Meteen naar de inhoud

SportVerkeerScan

SportVerkeerScan

Duurzaamheid

Logo met de

Duurzaamheid kent vele invalshoeken. Voor de SportVerkeerScan gebruiken we de doelen die voor 2030 zijn vastgesteld door de Verenigde Naties. Deze bestrijken een groter terrein dan die van de Europese Unie (de Green Deal). Zij zijn ook door het Rijk overgenomen. Steeds meer organisaties laten daarmee ook zien welke van de 17 doelen zij met name nastreven. Daarnaast hoort hier het akkoord van Parijs over de beperking van de opwarming van de aarde bij.

Voor de SportVerkeerScan zijn drie doelen belangrijk.

Geen armoede

Hierbij kan worden gedacht aan het voorkomen van de vervoersarmoede, d.w.z. het niet kunnen deelnemen aan activiteiten vanwege het ontbreken van geschikt vervoer. Dus hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan meedoen, ongeacht de beschikbaarheid van een vervoermiddel.

Ervoor zorgen dat allen, in het bijzonder de armen en de kwetsbaren, gelijke rechten hebben op economische middelen, en toegang tot basisdiensten, eigenaarschap en controle over land en andere vormen van eigendom, nalatenschap, natuurlijke hulpbronnen, gepaste nieuwe technologie en financiële diensten, met inbegrip van micro-financiering

Goede gezondheid en welzijn

Het stimuleren van gezond (vervoers)gedrag, en daarmee het voorkomen van vervuilend gedrag.

SDG logo 3 goede gezondheid en welzijn

In aanzienlijke mate het aantal sterfgevallen en ziekten verminderen als gevolg van gevaarlijke chemicaliën en de vervuiling en besmetting van lucht, water en bodem.’

Duurzame steden en gemeenschappen

Dit gaat om verkeersveiligheid, de kwaliteit van de openbare ruimte en de luchtkwaliteit.

SDG logo 11 duurzame steden en gemeenschappen

Toegang voorzien tot veilige, betaalbare, toegankelijke en duurzame vervoerssystemen voor iedereen, waarbij de verkeersveiligheid verbeterd wordt, met name door het openbaar vervoer uit te breiden, met aandacht voor de behoeften van mensen in kwetsbare situaties, vrouwen, kinderen, personen met een handicap en ouderen.

De nadelige milieu-impact van steden per capita reduceren, ook door bijzondere aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit en aan het gemeentelijk en ander afvalbeheer.